2010. november 25., csütörtök

Újabb kötelező?

Nincsenek megjegyzések:
Egy kormánykoncepció szerint bevezetnék Magyarországon a kötelező lakásbiztosítást, tekintettel az elmúlt évek tapasztalataira. Árvíz, belvíz, iszap és pusztító viharok okoztak hatalmas pusztítást az ország különböző területein. A cikk szerint a több mint 4 millió lakóingatlannak közel 1/3-a nem rendelkezik lakásbiztosítással. A bevezetni kívánt kötelező biztosítással a keletkező károk rendezését próbálják megkönnyíteni. Hogy mi lesz a végleges megoldás, nem tudni, de az biztos, hogy számos probléma áll fenn véleményem szerint.
- azok, akik nem kötnek ingatlanjaikra biztosítást, nagyrészt azért teszik, mert a biztosítási díjat nem tudják fizetni.
- a biztosítások nem vállalnak a felsorolt, ritka, de nagy kárt okozó esetekre kockázatot, vagy a biztosítást kötők nem biztosítják magukat ilyen esetekre.
- a nem biztosított ingatlanok egy része árvíznek kitett területen fekszik - amire vagy nem lehet biztosítást kötni, vagy a biztosításban nem vállalnak árvízkockázatot.

A kérdéssel kapcsolatban

"Egyeztetést javasol a biztosítási szakértő

'A kötelező lakásbiztosítás bevezetését biztosításszakmai egyeztetéseknek is meg kell előznie, különben félő, hogy nem lesz eredménye a lépésnek, mivel a biztosítók egyelőre nem tudják vállalni bizonyos terülteken lévő lakóingatlanok biztosítását, illetve bizonyos kockázati körök fedezetét' - mondta Rácz István, a Biztositas.hu ügyvezető igazgatója az [origo]-nak. A szakember közölte, a nyáron a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetsége (MABIASZ) kidolgozott egy tervezetet a magyarországi katasztrófa-kockázatok átfogó kezelésére és el is jutatta azt a szakmai szervezetekhez és a kormányzathoz. 'Az alkuszszövetség tervezetében egy, kizárólag katasztrófa eseményekre kiterjedő, alacsony díjú kötelező alapbiztosítás bevezetése szerepel a lakóingatlanok esetében, amely bővítve van szociális elemekkel annak érdekében, hogy a biztosítási díjat megfizetni képtelen családok is biztosítva legyenek' - tette hozzá Rácz."
Nézeteim szerint ez azt jelenti, hogy a meglévő biztosításokba be kell építeni az ilyen jellegű kockázatokat, illetve valóban egy alacsony összegű biztosítási lehetőséget kell biztosítani azoknak, akik mást nem tudnak megfizetni. Kérdés, hogy az alacsony díjú kötelező biztosítás fedezi-e majd a felmerülő károkat.